Kategoriler

Coca- Cola Tarihçesi

Coca-Cola markası, yıllar boyunca sadece Coca-Cola’nın tarihini değil, aslında faaliyet gösterdiği ülkelerdeki önemli gelişmelerin de bir parçası durumunda. İşte DNA’sında ‘mutluluk’ olan markanın ülkemizdeki tarihçesi:

1964: Coca-Cola’nın Türkiye’ye gelişi Türk halkına ‘Dünyaca Meşhur Coca-Cola Şimdi de Memleketimizde’ sloganıyla duyuruldu. 18 Eylül’de 19 araçlık ‘Coca-Cola kervanı’ bando ve alkışlar eşliğinde tüm İstanbul’u dolaştı. İstanbul’da Bakırköy-İncirlik Mevkii’nde faaliyete geçen şişeleme tesisi, Coca-Cola’nın 1916’ncı fabrikası oldu.
1965: Türkiye’de reklam sektörüne canlılık getiren Coca-Cola, tam sayfa yayımlanan ilanlarında ‘Coca-Cola En İyi Serinleticidir’ sloganıyla yer aldı.
1966: Coca-Cola’nın klasik aile boyu şişesi Türk tüketicisiyle tanıştı.
1968: Tek kullanımlık, depozitosuz kontur şişe piyasaya sunuldu. Marmara Bölgesi’nden sonra Ege Bölgesi’nde de üretim yapmak amacıyla Özgörkey ailesiyle anlaşıldı. 60 kuruşluk fiyatıyla Coca-Cola Ege’lilerin de içeceği oldu.
1969: Coca-Cola sistemi için, kırmızı-beyaz renk düzenini ve logoyu içeren yeni bir grafik kullanılmaya başlandı. Coca-Cola, Adana’da başlayan üretimle bu kez de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde dağıtılmaya başlandı. Coca-Cola’nın sponsorluğunda Türkiye’ye getirilen ‘Ayın Fethi’ adlı film sinemalarda gösterime girdi.
1972: Türkiye açısından sıkıntılı geçen bu yıllarda Coca-Cola, kampanyalarıyla Türk halkının yanında yer aldı. Çift Kapak Oyunu, Uzay Yarışı, Defineye Hücum gibi kampanyalarla arabalar, televizyonlar, Avrupa seyahatleri, yüzlerce lira para ve binlerce plak dağıtıldı.
1980: ‘Tanrılar Çıldırmış Olmalı’ filminin konusu Coca-Cola kontur şişesi etrafında işlendi. Nisan ayında yapılan fiyat indirim kampanyasıyla, Türkiye’de bir ilke daha imza atılmış oldu ve Coca-Cola 2,5 liradan satılmaya başlandı.
1981: ‘Aç, İç, Kapa’ sloganıyla, vidalı kapaklı, cam şişeli litrelik Coca-Cola Türk halkının beğenisine sunuldu.
1982: Günümüze kadar özgün tadı ile gelen Fanta, Türkiye’de de üretilmeye başlandı.
1986: İzmir Kemalpaşa’da açılan fabrikayla Coca-Cola, Türkiye’de günde 1 milyon şişe üretilmeye başlandı.

1989: Türkiye için de uluslararası başarılara imza atılan bir yıl oldu ve ihracat rakamı 10 milyon dolara ulaştı.
1990: Türkiye, 1990’lı yıllara hızlı girdi. Schweppes’in iki fabrikası 10 milyon doların üzerinde ödeme yapılarak satın alındı. Coca-Cola Türkiye, 1991 yılında, çevreye duyarlılığını bir kez daha göstererek, ÇEVKO’nun (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) on dört kurucusundan biri oldu.
1994: ‘Coca-Cola Dünyası’ adlı sergi İstanbul’da açıldı.
1996: Aynı zamanda oyunların 100’üncü yılına denk gelen Atlanta Olimpiyat Oyunları’nda Şirket, taraftarları eğlendirmek için Coca-Cola Olimpiyat Şehri’ni kurdu. Bu oyunlar kapsamında Olimpiyat meşalesinde Türkiye’yi temsil edecek olan üç atlet, Coca-Cola Türkiye’nin sponsorluğunda seçildi. Dünyanın çeşitli yerlerinden toplanan 50’den fazla farklı örneğin yer aldığı kontur şişe folk-art sergisi açıldı ve Olimpiyat Oyunları esnasında Atlanta’da sergilendi. Türkiye’nin en önemli topluluklarından biri olan Anadolu Grubu’nun hisse satın alması ile birlikte Coca-Cola’nın Türkiye’deki ortaklık yapısında önemli bir değişiklik oldu. Bursa ve Mersin’de son teknolojilerle donatılmış iki fabrika aynı gün üretime başladı.
1997: 35 milyon dolarlık yatırımla Ortadoğu’nun en büyük şişeleme tesisi Çorlu’da faaliyete geçti.
1998: 500 ml’lik Coca-Cola ve Coca-Cola light Türkiye raflarında yerini aldı.
1999: Coca-Cola’nın orijinal şişesinin Avrupa’da ilk üretimi Türkiye’de başladı. Ayırdedici özelliklerinden biri olan ve ilk üretildiği dönemin teknolojisinden kaynaklanan hafif yeşil tonunu elde edebilmek için Mersin Şişe Cam tesislerinde özel bir üretim hattı kuruldu.
2000: Türkiye’den yerel el sanatları ustalarının önderliğinde, yedi dev şişeden oluşan “Türkiye’den Coca-Cola Şişeleri” adlı sergi düzenlendi. Sergide yer alan, Doğu Anadolu Bölgesi’nden iğne oyası” ve Ege Bölgesi’nden ‘göz boncuğu’ temalı şişeler World of Coca-Cola Müzesi’nde sergilendi.
2002: Türkiye’de, 2002 yılında Coca-Cola Satış ve Dağıtım A.Ş.’nin tüm hisselerini alan Coca-Cola İçecek Üretim A.Ş.’nin yeni adı Coca-Cola İçecek A.Ş. oldu. Türkiye pazarında hızlı geçen 2002 yılında, Powerade ve Nestea markaları pazarda yerini aldı.
2003: Türkiye’nin en büyük açık hava müzik etkinliği Rock’n Coke başladı.
2004: Türkiye Futbol Federasyonu ile imzalanan anlaşmayla Coca-Cola, Türk Milli Takımlar Ana Sponsoru ve Türkiye Futbol Federasyonu Program Ortağı oldu.
Atina Olimpiyatları Meşalesi Koşusu Türkiye’ye geldi.

2005: Coca-Cola şişesini ‘hayat’ konseptini kullanarak giydiren Türk modacılar “Hayattan Coca-Cola Şişeleri” projesiyle uluslararası çapta başarı kazandılar.
2006: Coca-Cola İçecek A.Ş.’nin halka arzı gerçekleştirildi. Cappy markası “%100” tatları ile Türk halkına sunduğu ürün yelpazesini genişletti. Coca-Cola İçecek A.Ş. Damla Doğal Kaynak Suyu’nun üretimine başladı.
2008: Coca-Cola zero Amerika’dan üç yıl sonra Türk halkının beğenisine sunuldu. Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Coca-Cola’nın 19’uncu vakfı olarak Türkiye’de kuruldu.
2009: Hayattaki mutluluk anlarına dikkat çeken “Mutluluğa Kapak Aç” kampanyası Türkiye’de başlatıldı. Kampanya kapsamında birbirinden farklı mutluluk hikâyeleri iki kitapta toplandı. Elazığ ve Köyceğiz fabrikalarının faliyete başlaması ile birlikte Coca-Cola İçecek A.Ş.’nin Türkiye’deki fabrika sayısı 8’e yükselmiş oldu.
2010: Futbol dünyasının en önemli ikonu ve prestijli ödülü olarak kabul edilen FIFA Dünya Kupası, Coca-Cola tarafından düzenlenen FIFA Dünya Kupası Turu kapsamında Türkiye’ye geldi. Cappy markası, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ortaklığında başlatılan ‘Çocukların Meyve Bahçeleri’ projesi, özel sektör-kamu-üniversite işbirliğinin en güzel örnekleri arasında yerini aldı.
2012: Coca-Cola, dünya genelinde 4 kıtada, 20 ülkede aynı anda pazara sunduğu yeni buzlu çay markası FUSE TEA’yi tanıttı.
2013: Rock’n Coke 10. yılını 60 bin kişilik rekor katılımla gerçekleştirdi ve A Greener Festival Award yarışmasında Türkiye’nin dünyada yeşil festival ödülünü alan ilk etkinliği oldu.
2014: Coca-Cola’nın 50. yılı Türkiye’de coşkuyla kutlanıyor.

Resim
X